in

Мерки со чаша : Колач медено срце (ПОСНО)

Без млеко и без јајца, вкусна торта за време на пост.

Состојки и подготовка:

Сè се мери со чаша од чај (300 мл.)

  • 1 чаша вода
  • половина чаша шеќер (можеби и помалку)
  • 2 чаши брашно (меко, но може да се меша остро и меко)
  • 1 лажица какао
  • 10 лажици од кој било џем
  • 100 мл. зејтин(или околу нешто помалку од половина чаша)
  • 1,5 (една и пол) лажички сода бикарбона

За фил:

  • 10 лажици џем / мармалад (најдобро ако имате посветол)
  • 2 грста мелени ореви (нема потреба од додавање)

Глазура:

  • 50 – 100 гр. Растопете го чоколадото со 3 лажици масло (количина од 50 гр чоколадо е сосема доволна, но може да биде и повеќе)

Ако сакате, можете да направите и бели шари.

  • 1 ред бело чоколадо и 1 лажица зејтин

Ако постите користете посни чоколади.

Вклучете ја рерната на 200 степени. Подгответе тепсија со димензии 30 x 25 или приближно на таа големина.

Изматете во вода, шеќер, брашно, какао, масло, џем, сода бикарбона.
Истурете половина од тестото во тава за печење и печете околу 10-15 минути. Извадете ја од рерна и прелијте го со стопениот џем во кој сте ги ставиле мелените ореви (ореви ако сакате)… Остатокот од тестото поминува преку џемот, но претходно разредете го со 5 лажици вода за полесно да се шири над џемот.
Печете уште 30 минути или додека не бидете сигурни дека е готово. Истурете стопено чоколадо, ишарете со бело.

 

https://youtu.be/HEw0P0Gl2VY

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote