Никогаш немаше да ви падне на памет!
Компирите во рерна се едни од најчесто подготвуваните специјалитети ширум светот, и има многу причини за тоа. Освен фактот дека огромна бројка луѓе ја сакаат оваа храна, исто така е погодно што оваа намирница не бара „стоење“ покрај шпоретот, зеленчукот практично се подготвува сам.
Недостаток на ова јадење е што таквите компири обично не се крцкави како оној што се пржи во масло …
Како да го направите мек одвнатре, и да крцка кога ќе го гризете, откри познатиот готвач Дан Клагер, авторот на книгата „Chasing Flavour: Techniques and Recipes to Cook Bearlessly“.
Неговата „цака“ звучи многу невообичаено, малку луѓе знаат за неа. Зборот е во една клучна состојка. Прво, пред печење, тој не лупи, сече, вари или загрева компири. Наместо тоа, користете мали млади компири и белки од јајца!
Компирите најпрво се тркалаат целосно во снегот од белки, се зачинуваат по желба и се печат само околу 20 минути на 200 степени . Белките од јајца ќе ја направат кората од компири крцкава!
Пробајте и известете не! 🙂
Коментари
Loading…