Без млеко и без јајца, вкусна торта за време на пост.
Состојки и подготовка:
Сè се мери со чаша од чај (300 мл.)
- 1 чаша вода
- половина чаша шеќер (можеби и помалку)
- 2 чаши брашно (меко, но може да се меша остро и меко)
- 1 лажица какао
- 10 лажици од кој било џем
- 100 мл. зејтин(или околу нешто помалку од половина чаша)
- 1,5 (една и пол) лажички сода бикарбона
За фил:
- 10 лажици џем / мармалад (најдобро ако имате посветол)
- 2 грста мелени ореви (нема потреба од додавање)
Глазура:
- 50 – 100 гр. Растопете го чоколадото со 3 лажици масло (количина од 50 гр чоколадо е сосема доволна, но може да биде и повеќе)
Ако сакате, можете да направите и бели шари.
- 1 ред бело чоколадо и 1 лажица зејтин
Ако постите користете посни чоколади.
Вклучете ја рерната на 200 степени. Подгответе тепсија со димензии 30 x 25 или приближно на таа големина.
Изматете во вода, шеќер, брашно, какао, масло, џем, сода бикарбона.
Истурете половина од тестото во тава за печење и печете околу 10-15 минути. Извадете ја од рерна и прелијте го со стопениот џем во кој сте ги ставиле мелените ореви (ореви ако сакате)… Остатокот од тестото поминува преку џемот, но претходно разредете го со 5 лажици вода за полесно да се шири над џемот.
Печете уште 30 минути или додека не бидете сигурни дека е готово. Истурете стопено чоколадо, ишарете со бело.
Коментари
Loading…