in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

Рај за душа – ЧОКОЛАДНА ТОРТА БЕЗ БРАШНО: Сочна и мека!

Не можете да ја спремите за 10 минути, но затоа ќе ја јадете со задоволство!

Ова посластица ќе биде ѕвезда на секој собир и дефинитивно нема да „засрамите“ никого на кого ќе ја послужите – напротив, сите ќе ја обожаваат!

Состојки:

  • 90 грама црно чоколадо
  • 60 грама путер
  • 20 милилитри слатка павлака
  • 5 жолчки
  • Лажица шеќер
  • Лажичка екстракт од ванила
  • прстофат сол
  • Две лажички какао
  • 5 белки
  • 70 грама шеќер

За фил:

  • 165 грама црно чоколадо
  • 80 милилитри слатка павлака
  • Лажичка путер
  • Лажица какао
  • 300 милилитри слатка павлака

Чоколаден прелив:

  • Две лажици вода
  • 30 грама шеќер
  • 45 грама сируп од скроб
  • 25 грама кондензирано млеко
  • Половина лажичка желатин во прав
  • Лажица вода
  • 50 грама црно чоколадо
  • кафе (сварено)
  • 50 милилитри вода
  • Три лажици шеќер
  • кесичка капучино

Подготовка:

Во сад измешајте 90 грама црно чоколадо, 20 милилитри слатка павлака и 60 грама путер, а потоа стопете ги овие состојки на пареа и добро измешајте.

Во посебен сад изматете ги жолчките, шеќерот и екстрактот од ванила додека не се изедначи смесата, а потоа додадете какао и малку сол и измешајте сè. Во оваа смеса додадете го чоколадото што претходно сте го стопиле со слатка павлака и путер, а потоа измешајте повторно за да се соединат сите состојки.

Изматете ги белките за да добиете пенлива смеса, додадете 70 грама шеќер, а потоа измешајте ги изматените белки со претходната смеса и измешајте.

Истурете ја подготвената смеса во голем плех обложен со хартија за печење и печете во рерна загреана на 170 степени околу десет до 13 минути.

Во меѓувреме, подгответе го филот.

Сварете ја слатката павлака, а потоа додадете какао во неа. Ставете чоколадо и путер во сад, прелијте со топла павлака со какао и сето тоа заедно стопете го во пароброд.

Изматете 300 милилитри слатка павлака и комбинирајте со претходната смеса.

Испечената кора поделете ја на шест еднакви делови, а потоа премачкајте ја секоја кора со сируп (измешајте вода, шеќер и капучино). Кога ќе ги премачкате корите со сируп, премачкајте ја секоја од нив со филот, а потоа наредете ја една над друга. Премачкајте ја тортата со фил и околу и одозгора, па оставете ја во фрижидер еден час или два да се стегне.

Направете глазура од чоколадо мешајќи вода, шеќер и скробен сируп, па ставете го на оган да се загрее. Потоа додадете желатин и уште една лажица вода, кондензирано млеко и стопено чоколадо, а потоа измешајте сè добро, оставете малку да се излади и прелијте ja тортата.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote