Не можете да ја спремите за 10 минути, но затоа ќе ја јадете со задоволство!
Ова посластица ќе биде ѕвезда на секој собир и дефинитивно нема да „засрамите“ никого на кого ќе ја послужите – напротив, сите ќе ја обожаваат!
Состојки:
- 90 грама црно чоколадо
- 60 грама путер
- 20 милилитри слатка павлака
- 5 жолчки
- Лажица шеќер
- Лажичка екстракт од ванила
- прстофат сол
- Две лажички какао
- 5 белки
- 70 грама шеќер
За фил:
- 165 грама црно чоколадо
- 80 милилитри слатка павлака
- Лажичка путер
- Лажица какао
- 300 милилитри слатка павлака
Чоколаден прелив:
- Две лажици вода
- 30 грама шеќер
- 45 грама сируп од скроб
- 25 грама кондензирано млеко
- Половина лажичка желатин во прав
- Лажица вода
- 50 грама црно чоколадо
- кафе (сварено)
- 50 милилитри вода
- Три лажици шеќер
- кесичка капучино
Подготовка:
Во сад измешајте 90 грама црно чоколадо, 20 милилитри слатка павлака и 60 грама путер, а потоа стопете ги овие состојки на пареа и добро измешајте.
Во посебен сад изматете ги жолчките, шеќерот и екстрактот од ванила додека не се изедначи смесата, а потоа додадете какао и малку сол и измешајте сè. Во оваа смеса додадете го чоколадото што претходно сте го стопиле со слатка павлака и путер, а потоа измешајте повторно за да се соединат сите состојки.
Изматете ги белките за да добиете пенлива смеса, додадете 70 грама шеќер, а потоа измешајте ги изматените белки со претходната смеса и измешајте.
Истурете ја подготвената смеса во голем плех обложен со хартија за печење и печете во рерна загреана на 170 степени околу десет до 13 минути.
Во меѓувреме, подгответе го филот.
Сварете ја слатката павлака, а потоа додадете какао во неа. Ставете чоколадо и путер во сад, прелијте со топла павлака со какао и сето тоа заедно стопете го во пароброд.
Изматете 300 милилитри слатка павлака и комбинирајте со претходната смеса.
Испечената кора поделете ја на шест еднакви делови, а потоа премачкајте ја секоја кора со сируп (измешајте вода, шеќер и капучино). Кога ќе ги премачкате корите со сируп, премачкајте ја секоја од нив со филот, а потоа наредете ја една над друга. Премачкајте ја тортата со фил и околу и одозгора, па оставете ја во фрижидер еден час или два да се стегне.
Направете глазура од чоколадо мешајќи вода, шеќер и скробен сируп, па ставете го на оган да се загрее. Потоа додадете желатин и уште една лажица вода, кондензирано млеко и стопено чоколадо, а потоа измешајте сè добро, оставете малку да се излади и прелијте ja тортата.
Коментари
Loading…