Ако подготвувате слатки закуски за вистински гурмани, не можете да погрешите со овој рецепт. Чоколадна, мека и кремаста, црно-бела фантазија само ќе ви овозможи пофалби!
Состојки:
За бисквит:
- 6 јајца
- 80 гр шеќер
- 4 лажички масло
- 60 гр пченично остро брашно
- 15 гр какао во прав (2 лажици)
- 1 лажичка прашок за пециво
- 80 гр печени мелени лешници
За белиот крем:
- 80 g густин
- 100 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 800 мл млеко,
- 250 гр путер
За чоколадна крема:
- 500 мл слатка павлака
- 300 гр чоколадо
За глазура:
- 150 гр чоколадо,
- 50 гр путер
Подготовка:
Бисквит:
Изматете јајца и шеќер, додадете масло, брашно измешано со какао и прашок за пециво. На крај, промешајте ги мелените лешници. Поделете ја смесата на два дела. Печете ги бисквитите на 180 ° C околу 18 минути во плех со 32x18cm обложен со хартија за печење.
Нанесете лесен крем над бисквитот во тавата, покријте го со друг бисквит и прелијте го со млакиот темен крем. Изладете ја тортата и прелијте ја чоколадната глазура.
Бел крем:
Измешајте го згуснувачот со шеќер, ванилин шеќер и малку млеко. Оставете го преостанатото млеко да зоврие. Измешајте ја подготвената супа и варете, мешајќи, неколку минути. Изладете го кремот додека мешате и на крај промешајте го развиениот путер во собна температура.
Темен крем:
Загрејте ја слатката павлака до вриење, тргнете ја од оган и додадете го чоколадото, па мешајте додека не се стопи чоколадото.
Пред сервирање, исечете го колачот на коцки.
Совет:
Бисквитот можете да го испечете на еден дел, па на него да нанесете бела, а потоа и темна крема.
Коментари
Loading…