Гибаницата е позната кај нас, а сега пробајте го турскиот рецепт – сигурни сме дека ќе ви се допадне.
Гибаницата е позната во нашиот крај, пита со сирење, јајца и масло. Се прави со туткање на корите, потоа потопување во фил и распоредување во плех. Можете исто така да ги организирате рамномерно. Никој не може да и одолее на гибаница, особено ако ја послужите со јогурт.
Турската верзија на гибаница е многу слична со нашата, само што користат 2 вида сирење и секогаш ја разредуваат кората директно. Но, дури и подготвено на овој начин, таа не го губи својот вкус, толку е помека, сочна и полна со фил.
Состојки:
кора за пита
За премачкување:
1/2 чаша вода
1/2 чаша млеко
2 јајца
1/2 чаша масло
За фил:
фета сирење
чедар сирење
магданос
Одозгора за наросување:
жолчки
сусам
Подготовка:
Изматете вода, млеко, јајца и масло. Ставете една кора на плех за печење, па премачкајте ја со смесата со јајца. Потоа натопете 2 кори во оваа смеса, и ставете ја над првата кора. Надробете фета, изрендајте го чедарот, и исецкајте го магданосот , па комбинирајте ја целата. Добиениот фил ставете го преку кората. Одозгора ставете уште 2 кори кои претходно ги натопивте во смесата со јајца, потоа филот. Вака додека не потрошите сè. Покријте ја питата со последната кора, убаво изматете, па премачкајте со изматена жолчка и наросете со семе од сусам. Печете на 200 ° C околу 30 минути.