Состојки:
- 300 гр замрзнато лиснато тесто
- 4 лажици мелени лешници
- 800 гр слатки и кисели јаболка
- 30 гр путер
- 80 гр шеќер
- 2 јајца
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 200 мл слатка павлака
- Извадете го одмрзнатото тесто и обложете во тркалезен плех (ø 26). Пробијте го тестото неколку пати со вилушка и посипете ги со лешници.
- Излупете ги јаболките и исечете ги на тенки парчиња. Загрејте го путерот и издинстајте ги јаболките. Наросете со 30 гр шеќер и вриејте уште 5 минути.
- Изматете јајца, ванилин шеќер и 20 гр шеќер, а потоа измешајте ја смесата во слатка павлака.
- Загрејте ја рерната на 200 степени. Јаболките наредете ги врз тестото, прелијте ги со кремот.
- Печете 40 минути.
На здравје!
Коментари
Loading…