Потребни состојки:
- 4 лажици шеќер
1 кесичка ванилин шеќер
100 мл јогурт
50 мл масло
5 лажици брашно
1/2 кесичка прашок за пециво
30 гр ситно сечкани ореви
1 кесичка ванилин шеќер
шеќер во прав по вкус
5-6 поголеми кајсии
Подготовка:
Јајцата, прстофат сол и шеќер се матат со миксер, а кога масата убаво ќе се измати, се додаваат маслото и јогуртот и на крај брашното со прашокот за пециво, па сето убаво се меша.
Истурете во тавче или калап со пречник од 24-25 см (јас го истурив во малку поголем, па колачот беше малку понизок), па наредете ги кришките кајсија на неколку кругови, кон центарот на тавата. Посипете ги со ореви и ванилин шеќер.
Печете го колачот во рерна загреана на 200 C 15 минути, а потоа намалете ја на 180 C.
Печете уште 15 – 20 минути додека колачот убаво не порумени.
Печениот колач извадете го од рерна, оставете го да се излади 10 минути, па ставете го на плех со хартија.
Нежно одвојте од хартијата и извлечете ја хартијата. Посипете го со шеќер во прав.
Исечете ја тортата на кришки и послужете.