Комбинацијата на пилешки вкусови и внимателно одбран зеленчук – полн погодок
Состојки:
- 600-700 гр компири,
- 300 гр пилешко филе,
- мала главица кромид или 1 праз,
- 2 кисели краставички,
- 2 лажици мајонез,
- 4 лажици кисела павлака,
- малку сол и бибер по вкус,
- малку сецкан магдонос.
За декорација:
- 1 варен морков,
- 1 магданос,
- 2 лажици рендено цвекло.
Подготовка:
Ставете компири, моркови и месо да се готват заедно и варете две јајца одделно. Во поголем сад наредете кисели краставички и варени јајца, па додадете го исечканиот кромид. Потоа додадете уредно варен компир, сецкано варено месо, малку магдонос, мајонез и павлака. Додадете сол и бибер по вкус. Најдобро е да ја ставите смесата во фрижидер еден час за да се стегне.
Од изладената смеса направете топчиња. За портокали, наредете варени моркови и превртете ги топчињата во нив, за зелените користете сецкан магдонос и за виолетовата рендана варена цвекло.
Ако сакате, топчињата можете да ги превртите во тост сусам, лен или други зачини по ваша желба и ќе добиете вкусни топчиња во уште повеќе бои.
Коментари
Loading…