Брускетите со моцарела се лесен оброк, или предјадење, односно закуска која можете да ја подготвите за многу прилики. Постојат многу рецепти за оваа италијанска закуска, но основата секогаш е иста, лепче, моцарела сирење и домати.
Но, можете и да си додадете и намирници по ваш избор и вкус.
Потренби состојки за 4 порции:
- 1 багет
- 4 домати
- неколку ливчиња свеж босилек
- 200 гр моцарела
- 50 гр пармезан
- сол, бибер, оригано, маслиново масло, балсамико
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 250 степени. Багетот насецкајте го накосо на кришки со дебелина од еден прст. Кришките намачкајте ги со маслиново масло и ставете ги во рерна на неколку минути, додека добро не заруменат. Внимавајте да не загорат, доволни се само две до три минути. Завртете го и запечете го лебот и од другата страна.
Во подлабока чинија насецкајте ги доматите на мали коцки, додадете некое чешне лук, ситно сецкано (по желба), а потоа посолете, ставете бибер, оригано, малку балсамико и маслиново масло. Се добро измешајте.
На секоја кришка леб, ставете малку од сосот, изрендајте пармезан и вратете го во рерна на уште две минути додека моцарелата не почне да се топи.
На здравје и добар апетит 🙂
Коментари
Loading…