Содржи најмногу јаглехидрати (околу 43% скроб и околу 4% шеќер), протеини, малку маснотии и растителни влакна. Богато е со витамини од групата Б, провитамин А и витамин Ц Меѓу присутните минерали се калиум, калциум, магнезиум, фосфор, сулфур, хлор, железо, манган и бакар.
Костенот има широка примена во готвењето. Најчесто се консумира варен, печен или во форма на пире. Готвењето и печењето трае додека не се оддели лушпата. Може да се исецка и да се користи за правење палачинки, леб и колачи.
Вареното е побогато со минерали, додека печеното содржи поголема количина на енергетски состојки (протеини, масти и јаглехидрати).
Изберете сјајни, кафеави, свежи, млади и потешки плодови, без траги од мувла. Избегнувајте ги постарите и полесните, бидејќи не можат да се печат убаво. Костенот чувајте го во фрижидер за да не се исушат брзо.
Див костен
Консумирањето на суров див костен може да доведе до труење, бидејќи содржи одредена количина отров од ескулин. Питомиот и дивиот костен не се ботанички поврзани и се со различна градба. Дивиот потешко се отстранува од лушпата и има непријатен мирис.
Иако се отровни ако се проголтаат, семето и лисјата даваат позитивни резултати во третманот на проширени вени и хемороиди. Семето помага при зголемена простата, дијареја и треска, а лисјата со настинка и артритис. Екстрактот од семе ја подобрува циркулацијата.
Нутриционистички својства
Хранливите материи од костен влијаат на правилното функционирање на нервниот систем, имаат антиоксидантни ефекти, го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести и ја подобруваат функцијата на мозокот. Се користи против настинки, дијареја и астма. Содржината на растителни влакна дава чувство на ситост, го намалува притисокот во цревата, влијае на намалување на холестеролот, триглицеридите и количината на токсични материи во организмот. Јаглехидратите присутни во костените обезбедуваат енергија што трае долго време. 100 грама костени содржат околу 213 калории.
Коментари
Loading…