Поховани тиквички со сусам и пармезан имаат одличен вкус, крцкава и сочна внатрешност. Печењето во рерна има две предности: апсорбира многу помало количество масло и нема да мора да го чистите шпоретот испрскан со масло, што е неизбежен дел од секое пржење.
Состојки:
- 2 средни тиквички
4 јајца
150 гр пармезан
3 лажици семе од сусам
5 лажици презла
3 лажици брашно
така
масло (2 лажици за една тава тиквички)
Подготовка:
Тиквичките добро измијте ги и исечете ги на прстени. Додадете сол и оставете да се исцеди, па процедете.
Измешајте брашно, презла, пармезан, семе од сусам. Одделно изматете ги јајцата и посолете ги. Натопете ја секоја тиквичка во јајцата, смесата со пармезан, повторно во јајцата и на крај во смесата.
Наредете ги тиквичките во плех со хартија за печење, ставете по неколку капки масло и печете во рерна загреана на 200 степени за 20 до 25 минути.