in ,

УбавоУбаво СлаткоСлатко

Печете во рерна: Поховани тиквички со пармезан и сусам Крцкави, а сочни одвнатре, со одличен вкус

Поховани тиквички со сусам и пармезан имаат одличен вкус, крцкава и сочна внатрешност. Печењето во рерна има две предности: апсорбира многу помало количество масло и нема да мора да го чистите шпоретот испрскан со масло, што е неизбежен дел од секое пржење.

Состојки:

  • 2 средни тиквички
    4 јајца
    150 гр пармезан
    3 лажици семе од сусам
    5 лажици презла
    3 лажици брашно
    така
    масло (2 лажици за една тава тиквички)

Подготовка:

Тиквичките добро измијте ги и исечете ги на прстени. Додадете сол и оставете да се исцеди, па процедете.

Измешајте брашно, презла, пармезан, семе од сусам. Одделно изматете ги јајцата и посолете ги. Натопете ја секоја тиквичка во јајцата, смесата со пармезан, повторно во јајцата и на крај во смесата.

Наредете ги тиквичките во плех со хартија за печење, ставете по неколку капки масло и печете во рерна загреана на 200 степени за 20 до 25 минути.

Како ви се допаѓа?

2 поени
Upvote Downvote