in ,

УбавоУбаво СлаткоСлатко

Вкусни полжави од тесто со јаболка и цимет

Сочни и вкусни полжави со јаболка и цимет.

Состојки:

Тесто:

  • – 420 гр брашно
  • – 1 вреќа квасец
  • – 150 мл млеко
  • – 60 гр шеќер
  • – 1 јајце
  • – 50 гр путер
  • – 50 гр јогурт

Фил:

  • – 30 гр путер
  • – 100 гр кафеав шеќер
  • – 1 ванилин шеќер
  • – 30 гр ореви
  • – 30 гр чоколадo
  • – 2 лажички цимет
  • – 2 помали јаболка

Подготовка:

Измешајте брашно со сите суви состојки. Загрејте го млекото и путерот да бидат млаки, а потоа додадете јогурт и јајце, измешајте сè убаво.

Оставете да се одмори додека не го подготвите филот. Измешајте кафеав шеќер, ванилин шеќер, ореви, рендани јаболка и чоколадо.

Подгответе плех обложен со хартија за печење. Тестото развлечете го во поголем правоаголник, па премачкајте го со омекнат путер.

Поделете ги јаболката со мешавина од шеќер, завиткајте ги по должина и малку притиснете го работ.

Исечете кругови со дебелина од околу два сантиметри и ставете ги во плех. Оставете да отстои 20 минути.

По желба, премачкајте со жолчка и малку млеко, посипете со кафеав шеќер по вкус и печете на 190 степени околу 25 минути додека не добијат ситно кафеава боја.

На здравје!

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote