Сочни и вкусни полжави со јаболка и цимет.
Состојки:
Тесто:
- – 420 гр брашно
- – 1 вреќа квасец
- – 150 мл млеко
- – 60 гр шеќер
- – 1 јајце
- – 50 гр путер
- – 50 гр јогурт
Фил:
- – 30 гр путер
- – 100 гр кафеав шеќер
- – 1 ванилин шеќер
- – 30 гр ореви
- – 30 гр чоколадo
- – 2 лажички цимет
- – 2 помали јаболка
Подготовка:
Измешајте брашно со сите суви состојки. Загрејте го млекото и путерот да бидат млаки, а потоа додадете јогурт и јајце, измешајте сè убаво.
Оставете да се одмори додека не го подготвите филот. Измешајте кафеав шеќер, ванилин шеќер, ореви, рендани јаболка и чоколадо.
Подгответе плех обложен со хартија за печење. Тестото развлечете го во поголем правоаголник, па премачкајте го со омекнат путер.
Поделете ги јаболката со мешавина од шеќер, завиткајте ги по должина и малку притиснете го работ.
Исечете кругови со дебелина од околу два сантиметри и ставете ги во плех. Оставете да отстои 20 минути.
По желба, премачкајте со жолчка и малку млеко, посипете со кафеав шеќер по вкус и печете на 190 степени околу 25 минути додека не добијат ситно кафеава боја.
На здравје!