Тортиљи со пилешко и сирење прелиени со сос и печени во рерна.
Состојки:
- 8 големи тортиљи
- 600 гр пилешко бело месо
- 2 лажици маслиново масло
- 2 црвени пиперки
- 1 кромид
- 300 гр пченка
- сол, бибер и чили
- 200 гр рендан кашкавал
Сос:
- 2 лажици маслиново масло
- 2 лажици брашно
- 400 мл коцка од зеленчук
- 100 мл пире од домати
- 1 лажичка мелена лута пиперка
- 2 лажички слатка мелена пиперка
- 1 лажичка лук во прав
- 1/2 лажичка оригано
- сол по вкус
Подготовка:
Прво, започнете да го подготвувате сосот, кој можете слободно да го направите претходниот ден.
Загрејте ја супата во посебен сад. Загрејте го маслото во друга тава на среден оган. Додадете брашно и мешајте две минути. Кога брашното ќе порумени малку, додадете лута и слатка пиперка, лук и оригано, и измешајте уште една минута.
Потоа додадете сос во супата со постојано мешање. Додадете пире од домати, сол и оставете го сосот да врие 10 минути. Додадете сол или зачини со дополнителни зачини по ваш вкус.
Излупете и ситно исечкајте го кромидот. Излупете тиква, изрендајте ја и исечете ја на коцки. Измијте го пилешкото и исечете го на помали коцки. Врие кромидот на умерена температура пет минути додека не стане малку жолт.
Додадете црвен пипер и оставете да се динста додека не омекне малку, па додадете го пилешкото. Додадете сол, бибер, малку чили и пченка, и варете 10 минути додека не се свари пилешкото.
Подгответе малку подлабок плех и подмачкајте го со малку маснотии. Започнете со редење тортиљи. На секоја тортилја ставете лажица или две подготвен сос, пилешко и малку рендан кашкавал, а потоа завиткајте ја тортилја и ставете ја на плех за печење.
Продолжете сè додека не ги потрошите тортиљите и пилешкото. Истурете или намачкајте го остатокот од сосот врз тортиљите и потоа додадете го остатокот од ренданиот кашкавал. Печете 20 минути во рерна загреана на 180 степени.
На здравје!
Коментари
Loading…