in ,

УбавоУбаво СлаткоСлатко

Како да направите и формирате переци: Омиленото пециво на многумина може да биде во слатка или солена верзија

Според најстарата легенда за переците, тие први ги изработил еден италијански монах. Тој ги направил како награда за децата што научиле молитви.

Оттука и нивната чудна форма, која потсетува на прекрстени раце пред градите, како за време на молитвата. Со текот на годините, геврекот се сметаше за симбол на неразрушлив брак.

Како е обликуван перекот?

Переците лесно се подготвуваат и обликуваат.

Од готовото тесто за переци направете 9 или 10 еднакви топчиња тесто. Овие топчиња за тесто треба да бидат со големина на орев.

Потоа од секое топче тесто со рацете се прави фитил. Фитил треба да биде потенок на двата краја, а подебел на средина. Кога фитилот е подготвен, тој се извртува во круг и двата краја се испреплетени. На тој начин двата краја одат на спротивната страна од кругот.

 

Переците се подготвени за печење.

Тие се идеални и за појадок и за вечера.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote