Трошите малку време и напор, а ова јадење веднаш ќе стане омилен специјалитет во вашата куќа
Состојки:
- 400 гр пилешко бело месо
- 3 јајца
- 100 гр презла
- 100 гр чипс
- 100 гр бело меко брашно
- сол
- масло за пржење
Таратор сос:
- 400 гр краставици
- сол
- 180 гр павлака
- сок од 1/2 лимон
- 2 чешниња лук
Подготовка:
Излупете ја и изрендајте краставицата. Посолете ја ренданата краставица за да ја испушти водата. Излупете чешне лук и исечете половина лимон. Ситно исецкајте го копарот. Исцедете ја ренданата краставица од вишокот вода. Исцедете половина лимон на краставицата. Додадете ги зачинот и лукот. Се добро измешајте со киселата павлака. Исчистете го месото и исечете го на ленти. Посолете. Подгответе ги брашното, јајцата и чипсот за похување. Искршете го чипсот и измешајте ги со презлата. Загрејте го маслото во тава. Валкајте го месото по следниот редослед: брашно, јајца, чипс со презла. Пржете го месото додека не добие златна боја. Извадете го готовото пилешко на хартија за да ги отстраните вишок маснотии. Сервирајте по желба.