in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

Крцкаво пилешко во чипс со сос од таратор – Феноменален ручек за 30 минути

Трошите малку време и напор, а ова јадење веднаш ќе стане омилен специјалитет во вашата куќа

Состојки:

  • 400 гр пилешко бело месо
  • 3 јајца
  • 100 гр презла
  • 100 гр чипс
  • 100 гр бело меко брашно
  • сол
  • масло за пржење

Таратор сос:

  • 400 гр краставици
  • сол
  • 180 гр павлака
  • сок од 1/2 лимон
  • 2 чешниња лук

Подготовка:

Излупете ја и изрендајте краставицата. Посолете ја ренданата краставица за да ја испушти водата. Излупете чешне лук и исечете половина лимон. Ситно исецкајте го копарот. Исцедете ја ренданата краставица од вишокот вода. Исцедете половина лимон на краставицата. Додадете ги зачинот и лукот. Се добро измешајте со киселата павлака. Исчистете го месото и исечете го на ленти. Посолете. Подгответе ги брашното, јајцата и чипсот за похување. Искршете го чипсот и измешајте ги со презлата. Загрејте го маслото во тава. Валкајте го месото по следниот редослед: брашно, јајца, чипс со презла. Пржете го месото додека не добие златна боја. Извадете го готовото пилешко на хартија за да ги отстраните вишок маснотии. Сервирајте по желба.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote