Меки, нежни, воздушни кроасани, се топат во устата…
Состојки:
200 мл вода, 200 мл млеко, 40 гр свеж квасец, 1 лажица шеќер, 1 лажичка сол, 4 лажици масло, 600 гр брашно, 200 гр маргарин, 1 жолчка.
Подготовка:
Загрејте го млекото и додадете квасец и шеќер. Оставете го квасецот да нарасне, и ставете го брашното (речиси се) во садот, потоа додадете ферментиран квасец, вода, масло и сол. Месете го тестото со додавање на преостанатото брашно, формирајте форма на топка и оставете го да отстои 15 минути.
Кога ќе помине тоа време, исечете го тестото на 8 топчиња и секое распоредете го со големина на голема чинија, во круг, потоа изрендајте го маргаринот на 7 тестенини и ставете ги како торта, па ставете го осмото одозгора, не ставајте маргарин на неа.
Толку сложени, развијте се во голем круг, дебели 3-5 милиметри и исечете 32 триаголници. Кроасаните може да се полнат со што сакате или да оставите празно.
Виткајте ги и свиткајте ги малку, за да изгледаат како полумесечина и ставете ги во намастен плех за печење, премачкајте со жолчка и оставете ги да отстојат 60 минути. После тоа, печете ги кроасаните во загреана рерна на 200 степени додека не поруменат.
На здравје!