Вкусно предјадење што можете да го послужите кога ќе дојдат гостите или кога имате прослава.
Состојки:
- 2 големи јајца или 3 средни
- 200 гр моцарела
- 250 гр презла
- 100 гр брашно
- 100 гр пармезан
- 3 лажици семе од сусам
- 1/2 лажиче слатка пиперка
- така, бибер
- маслиново масло
За сосот:
- 2 лажици мед
- чили
- малку маслиново масло
- малку сок од лимон
Подготовка:
Изматете јајца, додајте моцарела, измешајте добро. Во посебен сад измешајте презла, пармезанот, семето од сусам, слатките пиперки, прстофат пипер и сол. Извадете го секое парче сирење од јајцето.
Потоа натопете го секое парче сирење во брашно, па повторно во јајца, а потоа во презла и така сè додека секое парче не се премачка целосно.
Ставете ги парчињата сирење во плех обложен со хартија за печење. Наросете со малку маслиново масло. Печете ја моцарелата 8 минути во загреана рерна на 220 ° C, а потоа извадете ја.
На здравје!
Коментари
Loading…