in

УбавоУбаво WTFWTF Што?Што?

ЗАПОЧНА СЕЗОНАТА НА КРЛЕЖИ! – Последиците можат да бидат фатални ако е на кожата повеќе од 36 часа, а еве како правилно да го отстраните

За жал, со топлото време пристигнаа и неговите помори. Еден од најопасните дефинитивно се крлежите кои можат да се „закачат“ на вас, вашите деца или домашни миленици.

Крлежите можат да бидат опасни, па затоа е важно правилно да ги отстраните доколку ги најдете на себе. Не е секој крлеж заразен, па не секој крлеж е опасен, но има крлежи кои пренесуваат микроб наречен Borrelia burgdorferi, кој предизвикува Лајмска болест, која е една од сериозните компликации што може да ги предизвика каснувањето од крлеж.

Крлежите можат да лежат каде било во тревата и трпеливо да го чекаат местото каде што ќе се закачат и ќе се хранат. За воопшто да преживеат на крлежите им е потребна крв, топло и темно место, поради што често се качуваат на потколениците, бутовите, пазувите, па дури и на гениталиите, доколку им е достапно. Секако, вклучени се и сите други места на телото. Ако крлежот остане на кожата повеќе од 36 часа може да биде многу опасен! Најголемата опасност од каснување од крлеж не е самиот тој, туку паразитите кои се размножуваат при цицање крв. Тие се оние кои можат да предизвикаат симптоми на Лајмска болест. Кога крлеж заразен со бактерија ќе убоди човек, првите знаци на болеста обично се појавуваат веднаш, но можно е знаците на болеста да се појават и до еден месец подоцна.

Што треба да знаете ако сами ги отстранувате крлежите:

За да ги отстраните крлежите, користете пинцети и поголема игла за инјектирање или едноставна игла за шиење.

Дезинфицирајте ги со алкохол или со запален пламен.

Со пинцета, нежно фатете го крлежот што е можно поблиску до површината на кожата. Повлечете полека, без гребење или стискање на крлежот.

Во исто време, нежно свртете ја пинцетата лево-десно. Може да се случи да го откинете најголемиот дел од крлежот (стомакот-градниот дел), а муцката да остане во кожата, како црна точка. Извадете го со стерилна игла. Ќе ви биде полесно со иглата за инјектирање. Ако имате подебела игла, врвот залепете го под муцката за да падне во внатрешноста на иглата.

Користете обична игла за да го отстраните трнот или лушпите од кожата.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote