in , ,

УбавоУбаво

Внимавајте со кого се дружите – Некои луѓе ви приоѓаат за да засадат семе на омраза: Совет од мудра баба

„Луѓето кои најмногу се смеат со вас обично се оние кои најмногу ви се намуртуваат зад грб“ – Мајкл Баси Џонсон.

Не сите луѓе доаѓаат во нашите животи со добра причина. И не можеме да знаеме кој од нив сака да не направи среќни, а кој од нив сака да ни направи хаос во животот. Има луѓе кои ќе се прикрадат во вашиот живот преправајќи се дека се одличен пријател кога всушност имаат задни намери.

Баба ми живееше до 90 години и секогаш ми кажуваше за тоа. Кога била млада, најмногу ја навредувале луѓето кои се преправале дека и се пријатели. „Не секој што се нуди да биде со вас во тешки моменти е ваш пријател“, рече таа. Баба беше повеќе од свесна за тоа какви намери имаат луѓето кога сакаат да му пријдат на личност која има потреба.

Кога некој е во неволја, многу лоши луѓе трчаат од две причини. Првата е да се претстават како добри луѓе и добродетели. Тоа најчесто го прават луѓе на кои им е преку глава од нивните лоши дела. Така тие се обидуваат да се измијат помагајќи им на луѓето кои имаат потреба.

Нема ништо лошо во помагањето, но не го правете тоа од себични причини. Ако сакаш да му помогнеш на маж, помогни му за тој да биде подобро, а не ти. Друга причина зошто лошите луѓе доаѓаат на помош кога се во неволја е затоа што сакаат да го искористат моментот. Кога мажот е во неволја, тој е најранлив.

А ако до себе имате „пријател“ кој не ви посакува добро, тој ќе најде начин да ви го зачини животот. Баба ми велеше дека таквите „доаѓаат да садат семе на омраза“. Секој проблем што ќе го имате, ќе дојдат и ќе направат да се чувствувате уште полошо преку „наивна“ приказна.

Затоа што тоа е целата поента на тие лоши луѓе – да ви наштетат на кој било начин. Луѓето ќе се обидат да го изнесат најлошото во вас бидејќи не можат да ја поднесат целата убавина што ја гледаат во вас. „Лошите луѓе не одат во пеколот, тие се веќе таму“ – Ден Милман.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote