in ,

WTFWTF

Загатка / Размислете добро: Во кои правци може да се движи синиот автомобил?

Погледнете ја ситуацијата во сообраќајот на сликата и обидете се да одговорите за помалку од една минута!

Раскрсницата на сликата не е опремена со семафори, а нема ниту контролор за регулирање на сообраќајот.

На него има три автомобили, чие движење е регулирано со „превртен триаголник“ и еден сообраќаен знак.

Погледнете ја внимателно сообраќајната ситуација на раскрсницата и обидете се да одговорите на прашањето:

 

Во кои правци е дозволено да се движи синиот автомобил?

1. Само во насока Б,
2. Во насоките А и С,
3. Само во насока А,
4. Во насоките А и Б,
5. Во која било насока.

Одговор:

Сообраќајот на крстосницата се регулира со сообраќајни знаци „превртен триаголник“, односно – премин со коловозот со приоритет на минување, и знак кој ги известува возачите дека зад неа има прекин на коловозот со еднонасочен сообраќај, пишува Студомат.

Бидејќи ниту еден од овие сообраќајни знаци не забранува возење во ниту една од насоките, точниот одговор е број 5 – син автомобил може да се движи во која било од трите понудени насоки.

Сепак, ситуацијата на сликата остава простор за друго толкување. Иако на раскрсницата нема дополнителна сообраќајна сигнализација, фактот што еднонасочната улица од која автомобилите излегуваат на улицата со право на потекло има три ленти, може да се уреди така што автомобилите мора прво да се преуредат на една од трите ленти. , во зависност од насоката во која имаат намера да се движат.

Иако овде не е така, во таква ситуација точниот одговор би бил под број 3

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote