in

Во Саудиска Арабија откриени камени алатки користени пред 200.000 години! [ФОТО]

Камените алатки опишани како жители на асирската цивилизација во средниот палеолит период биле откриени во Саудиска Арабија. Камени алатки ја потврдиле големината на цивилизацијата на Арапскиот полуостров.
Пред некој ден се случи нов развој што ќе расветли пред десетици илјади години. Камените алатки од палеолитската ера користени од жителите на асирската цивилизација се откриени во Саудиска Арабија. Научниците објавија дека откриените камени алатки датираат уште пред 200.000 години.

Камените алатки за кои е опишано дека биле пронајдени на локалитетот Шуаиб Ал-Адгам, биле камени секири користени во средниот палеолитски период. Со новото откритие направено во регионот, зголемениот број на камени алатки ја откри густината на праисториските заедници што живеат во овој регион. Главната причина за големиот број луѓе во овој регион беше достапноста на природните ресурси во регионот.

Фотографии од откриените камени алатки:

Студиите на сателитските снимки покажаа дека Шуаиб Ал-Адгам и другите региони се поврзани со речните премини. Во античко време, луѓето користеле реки за да стигнат до внатрешноста на Арапскиот полуостров. Просторната дистрибуција на асирските региони покажува дека овие региони имаат најголема густина на население ширум светот.

Покрај тоа, новото откритие докажа дека човечките групи на Арапскиот полуостров можат да поминат многу големи географски растојанија. Бројни региони центрирани околу античките долини и реки покажаа дека овие групи се шират бавно и откриваат нови области кога им е потребно.

Во изјавата дадена од официјални лица во Саудиска Арабија, беше наведено дека се собрани огромна количина на нови информации за животната средина и културата. Официјални лица додадоа дека резултатите укажуваат и на многу важни промени во животната средина, од суша до влажност. Досега добиените информации ги поддржуваат тврдењата дека „Зелениот арапски полуостров“ постоел во минатото.

На целиот арапски полуостров постоеле реки и езера што довеле до ширење и проширување на човечките групи. Ова потврдува дека Арапскиот полуостров бил важна раскрсница помеѓу Африка и Азија во праисторијата и била една од населбите во камено време.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote