in

Што?Што?

НЕМОЈТЕ ДА ЈА ФРЛАТЕ ПРВАТА ВОДА ВО КОЈА ГО ГОТВИТЕ ГРАВОТ, таа е чисто богатство! Никој не го знае трикот – ќе ве шокира за што се користи!

Во некои антички времиња, кога немало средства за купување, домаќинките обично го чистеле домот со храна. Така миеле ѕидови, камени подови со млеко и свеж леб, ги чистеле прозорците со компири …

Денес, знаеме дека оцет, сок од лимон и сода бикарбона се моќни средства за чистење на скоро сите површини и уреди во кујната и бањата, и ретко кој знае дека гравот може да биде корисен.

Всушност, водата во која се готви оваа намирница.

Знаете како кога готвите грав, ја фрлате таа прва вода? Па, немојте! Исцедете го (од какви било лушпи што ги испуштил зеленчукот) и измешајте со топла вода.

Оваа мешавина прави чуда за стаклените површини – од прозорци, огледала сè до садови. Добро испрскајте ги предметите со смесата, истријте со сунѓер, а потоа исплакнете.

За малку посилен ефект на „дезинфекција“, дури и со поупорни дамки, можете да додадете малку алкохолен оцет во смесата. Ќе видете, резултатот е неверојатен!

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote