in

Дали ќе има војна за вода во иднина?

Конфликтот со вода помеѓу Таџикистан и Киргистан може да биде предупредување за голем број идни конфликти што можат да се појават во врска со овој ресурс.

Последните денови од април беа обележани со изненадувачки вести кои дојдоа од регионот на Централна Азија. Избувна конфликт меѓу двете поранешни држави на Советскиот Сојуз, Таџикистан и Киргистан, во кој загинаа околу 40 лица, а скоро 200 беа повредени. Тридневниот конфликт, кој траеше од 28 април до 1 мај, се случи во Кок-Таш, откако таџикистанските власти решија да инсталираат камери преку кои ќе ги следат резервоарите за вода на споменатото место на територијата на соседен Киргистан. Локалните жители се побунија поради тоа, а пукањето на остриги набргу се претвори во конфликт во кој се вклучија армиите на обете земји.

Преговорите меѓу двете страни спречија натамошна ескалација на конфликтот, кој иако трае кратко, е своевидно предупредување. Она што го прави различен е, пред сè, поводот, кој отвора нова димензија на меѓудржавни конфликти во децениите што следат.

Човековото право на вода

Според порталот „Клима 101“, квалитетна и правилна вода за пиење е еден од најважните елементи за нормално функционирање на целото општество, а во 2010 година, резолуцијата на Обединетите нации конечно го призна правото на вода и канализација како клучна за вежбање основните човекови права.

Сепак, од година во година, неговите залихи стануваат се повеќе сомнителни и постои зголемена загриженост за тоа како да се обезбедат доволни количини на соодветна вода за растечката светска популација. Ова прашање е особено изразено поради несоодветното однесување на човекот кога станува збор за рационално користење на вода, но и од растечкото влијание на климатските промени. Сето ова често доведува до дебати за тоа дали ќе има конфликти во иднина што ќе резултира во борби за контрола на капацитетот на водата.

Важноста на водата ја означува и нејзиниот аспект на безбедност. Со растечките проблеми поврзани со снабдувањето и исправноста на водата за пиење во научните кругови, започна проучувањето на специјалниот израз безбедност на вода. Овој еколошки проблем има широк спектар на елементи што ги опфаќа. Така, во својата дефиниција, покрај основното значење дека има доволно залихи на соодветна вода за пиење, таа ја вклучува и неопходноста таа да биде секогаш достапна за основните човечки потреби, без разлика дали е тоа извор или цена.

Недостаток на вода во регионите на Блискиот исток и Северна Африка

Секако, регионот на Блискиот исток и Северна Африка претставува област во која имало посериозни промени во количината на достапна слатководна вода за пиење во последниот половина век. Така, капацитетите од 4000 м3 годишно по глава на жител во текот на средината на ХХ век, во средината на последната деценија, достигнаа само околу 1100 м3 годишно.

Некои научни истражувања проценија дека во наредните години, овој регион, особено под влијание на климатските промени, постојано ќе ги губи резервите на вода за пиење. Иако се негативни, овие последици можат да бидат ублажени. Ова, пред сè, бара систематски пристап на државите, но и регионална соработка меѓу нив. Сепак, она што стои на патот на овој план е трендот од претходните децении, кои беа обележани со нестабилност, конфликти и пораст на населението. Со непобитното влијание на климатските промени, овие проблеми можат само да се продлабочат и да донесат нови несигурности и закани по мирот и безбедноста во овој нестабилен регион, според текстот на порталот „Клима 101“.

Покрај Северна Африка и Блискиот исток, голем број земји во субсахарска Африка, како и одредени региони во Азија, имаат сериозен проблем со снабдување со чиста вода.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote