in

ТаженТажен

Доаѓаат нагли временски промени: мозочните и срцевите удари се почести, еве како да се заштитите

Обидете се да се одморите при нагли промени на притисокот и надворешната температура – лицата со срцеви заболувања треба да ги одложат сите физички активности додека времето не се смири.

 

„Кога времето се менува, првиот проблем се наглите промени на атмосферскиот притисок, непосредно пред доаѓањето на циклонот. Тогаш луѓето почесто добиваат срцев или мозочен удар. Поради големите осцилации на атмосферскиот притисок, може да дојде до промени во тече низ крвните садови веќе стеснети поради болест и појава на срце или мозочен удар!“, предупреди кардиологот д-р Дражен Шебетиќ за 24 часа, додавајќи дека нагло опаѓање на температурата на воздухот кај пациенти со постоечки дијагнози, особено ако е коронарна болест, често ги влошува симптомите.

„Таквите пациенти вообичаено имаат многу повеќе симптоми за време на студеното време, повторно поради стегање на крвните садови.

Драматичните временски промени дополнително ја зголемуваат дразбата на вегетативниот систем, а сето тоа влијае на разни болести.

„Пациентите со постоечки кардиоваскуларни заболувања при нагли промени на атмосферскиот притисок и температурата на надворешниот воздух треба да ги одложат несуштинските физички активности додека времето не се смири. Најдобра превенција е редовно да ја земаат пропишаната терапија дури и пред да настанат временските промени. Доколку се појават непредвидени заболувања , што поскоро треба да се консултирате со лекар“, забележува д-р Шебетиќ.

Особено страдаат дијабетичарите

Покрај срцевите пациенти, ненадејната настинка особено ги погодува дијабетичарите, на кои им е многу потешко да го контролираат шеќерот во крвта за време на студен фронт, и луѓето со бели дробови. Главоболките и синусните болки се поизразени за време на постудено време, како и почести нарушувања во работата на имунолошкиот систем и склоност кон настинки и инфекции, особено инфекции на увото поради зголемена влажност на воздухот.

Болка во коските и зглобовите

Влагата во комбинација со промени во притисокот може да доведе и до болки во коските и зглобовите, а доколку се појави ветер заедно со сите овие временски услови, може да предизвика мигрена. Кога воздухот станува ладен, потешко е да се дише. Ладниот и сув воздух може да ги иритира дишните патишта и да предизвика дополнителна непријатност кај луѓето кои веќе имаат проблеми со дишењето поради астма или хронична опструктивна белодробна болест. Затоа, разбудете се топло и избегнувајте да вежбате на отворено.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote