in ,

Што?Што?

Без која опрема се паѓа на технички преглед

Бидејќи техничкиот преглед стана вистинска компликација за многу возачи, страницата Used Cars наведе што спаѓа под задолжителната опрема без која е технички невозможно да се помине.

Треба да се напомене дека не станува збор само за технички преглед, бидејќи без таа опрема може да бидете казнети за време на рутинската контрола од сообраќајната полиција.

Тука е и практичната страна на целата приказна – на пример, без безбедносен триаголник и рефлектирачки елек значително ја зголемувате шансата некој да налета на вас ако сте принудени да застанете поради дефект, особено во услови кога видливоста е намалена.

Ајде да одиме по ставка.

1) Кабел (јаже) за влечење

ЗАДОЛЖИТЕЛНО – Според прописите: „Јаже или лост за влечење возило, кое мора да овозможи влечење возило на растојание од 3 m до 5 m при употреба на јаже, или до 3 m при употреба на рачка, мора да постои, во достапно место, во патнички автомобили произведени или регистрирани за прв пат по 1 јануари 1984 година “.

2) Рефлексивен (рефлектирачки) елек

ОБВРСКА – Ако сте на асфалт (т.е. на коловоз, пат …) надвор од вашето возило, мора да носите рефлектирачки елек. Елек треба да ви биде при рака! Затоа е подобро да го чувате некаде во кабината, на вашите прсти, отколку во багажникот, особено ако багажникот е полн со товар, торби, куфери …

Причината е едноставна – вашиот автомобил застанува (дупната гума, дефект …), излегувате од автомобилот и се подготвувате да започнете да го барате во багажникот, има поголема шанса некој да ве удри затоа што не Ве забележуваме на време, особено ако има магла, дожд или снег, ноќе …

Полицијата исто така може да дојде и да ве казни. Затоа, подобро е да можете да го тренирате додека сте сеуште во автомобилот и дури потоа излезете.

3) Безбедносен триаголник

ОБВРСКИ – Како кога станува збор за рефлектирачки елек, корисно е да имате при рака триаголник, за да можете да го облечете што е можно поскоро. Ако сте принудени да застанете на пат, особено на ризично место или кога видливоста е слаба, прво вклучете ги сите четири трепкачи, ставете рефлектирачки елек и поставете триаголник зад автомобилот.

Триаголникот е поставен:

• надвор од населбата на растојание не помалку од 50 метри

• во населбата на растојание не помалку од 10 метри

Исто така, постојат услови утврдени со Закон според кои е поставен триаголник, но во друга прилика.

4) Прва помош

ОБВРСКА – Пред да одите на технички преглед, погледнете го времетраењето на прва помош. Времетраењето на првата помош, исто така, може да го провери полицијата при рутински преглед. Да се ​​потсетиме дека приборот за прва помош мора да биде од типот „Б“, односно мора да одговара на стандардниот SRPS Z.B2.001.

5) Резервно тркало

ЗАДОЛЖИТЕЛНО, АМА НЕ ЗА СИТЕ ВОЗИЛА – резервното тркало е задолжително, освен ако автомобилот нема дувачки гуми или какви било средства што можат да се користат за привремено поправка на дупната гума, како на пр. спреј или пена во шише под притисок, комплет за поправка на гуми или комплет за поправка на гуми.

6) Дизалица

Не е задолжително – сепак, ако во одреден момент се најдете во ситуација кога треба да го смените тркалото, како ќе го кренете автомобилот?

7) Резервни светилки

Тие не се задолжителни – порано беа задолжителни, бидејќи просечниот возач можеше да ги замени повеќето светилки, а денес тоа е невозможна мисија за некои автомобили.

Сепак, ве советуваме да ги имате во автомобилот, дури и ако не знаете сами да ги замените, бидејќи може да наидете на некој што може да го стори тоа. Се разбира, ова не важи за ксенонски или LED фарови и слично.

8) Апарат за гаснење пожар

Не е задолжително – иако не е задолжително, се препорачува да го имате, особено ако патувате во земјите каде што е задолжително.

Според моментално достапните информации, тоа е задолжително во Грција, Бугарија и Унгарија. Информирајте се подетално пред патувањето во случај да има какви било промени.

9) Зимски гуми

Ситуацијата со зимските гуми и техничкиот преглед не е посебно дефинирана.

Да се ​​потсетиме – зимските гуми се задолжителни од 1 ноември до 1 април – НО САМО ако има снег, мраз или мраз на патот. Треба да ги имате сите четири зимски гуми, не само на погонската оска. Шарата на шарата мора да биде длабока најмалку 4 милиметри.

Затоа, ако во „проблематичниот“ период одите на технички, а немате зимски гуми, одете кога нема снег, мраз и мраз на патот.

10) Синџири за снег

Тие не се задолжителни – без оглед на временските услови во зима, во секој случај не мора да ги имате во населбата.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote