Се разбира, секогаш е добра опција да ги зачувате остатоците од вашиот ручек за да јадете подоцна, наместо да фрлате храна непотребно. Но, ако мислевте дека загреаната храна има иста хранлива вредност како и свежо подготвената храна, се излажавте.
Според нутриционистот Серена Пан, „колку пати ја загревате храната, толку се поголеми шансите за развој на бактерии и губење на хранливи материи, вкус и текстура“.
Иако многу храна првично губат некои од своите хранливи материи откако за прв пат се термички третирани, дополнителното загревање само дополнително го ослабува присуството на тие хранливи материи.
Абигејл Филипс, диететичар во Детската болница и медицинскиот центар во Омаха, забележува дека загубата на хранливи материи под влијание на загревањето на храната зависи од составот на одредена храна.
„Најголемата промена е видлива во губењето на витамини растворливи во вода“, објасни таа, додавајќи:
„Витамините Ц и витамини од групата Б се особено чувствителни на топлина, така што загревањето откако храната веќе е термички обработена може да ги зголеми загубите.
Но, без оглед на тоа, експертите истакнуваат дека ако греењето здрава храна е најдобриот начин некој да практикува урамнотежена исхрана, „тогаш придобивките од добивањето на сите други хранливи материи од таа храна го надминуваат ризикот да изгубат некои“.
Тоа е, ако можете да подготвувате свежа храна за секој оброк, тоа е одлично и треба да го практикувате. Ако не можете, загревањето на остатоците е подобра опција отколку конзумирање брза храна или купување претходно подготвени оброци.
Најчеста здрава храна што се загрева, но не треба затоа што губат хранливи својства:
Брокула
Истражувањата покажаа дека зеленчукот кој содржи витамини растворливи во вода, како што е витамин Ц, всушност губи дел од својата хранлива вредност со термичка обработка. Брокулата спаѓа во таа категорија. Содржи 132 милиграми витамин Ц на оброк, што е значително повеќе од вашата дневна препорачана количина. Но, зелениот зеленчук страда и од загуба на фолати кога се загрева.
„Фолатот му помага на телото да формира здрави црвени крвни клетки и може да го намали ризикот од оштетување на нервните цевки кај неродени деца“, објасни Филипс, додавајќи дека фолатата е исто така многу чувствителна на топлина и може да се уништи со загревање.
Компир
Компирите подготвени на кој било начин се секогаш вкусни – дури и кога се загреваат. Но, тоа е исто така богато со витамин Ц, што може да ве изненади.
Според студиите, компирот со просечна големина содржи околу 27 милиграми витамин Ц, што е околу 45 проценти од потребната дневна доза, и го квалификува како „одличен извор“ на овој витамин. За жал, греењето ќе изгуби дел од својот нутриционистички потенцијал.
Растително масло
Постојат неколку работи што треба да ги знаете за растителни масла, категорија производи што вклучува маслиново масло, масло од авокадо, масло од соја и многу други.
„Тие содржат незаситени масни киселини“, објасни Филипс, додавајќи:
„Кога овие масла се изложени на високи температури и ќе се остават неколку пати да се ладат, овие масти кои инаку се здрави за срцето почнуваат да формираат разни врски и може да се претворат во масни киселини, кои го зголемуваат воспалението во организмот и на крајот може да доведат до разни болести како што се оние поврзани со срцето “.
Риба
Ако јадете риба за да надоместите анемија или недостаток на витамин Б6, бидете внимателни. Рибата, особено туната и лососот, содржи пиридоксин, познат и како Б6, кој се користи за лекување на одредени видови на анемија и недостаток на витамин Б6. Но, пиридоксинот е многу чувствителен на топлина, и кога рибата губи вода кога се загрева, пиридоксин дополнително се „топи“ и исчезнува.
Зеленчук богат со нитрати
Зеленчукот како целер, цвекло, моркови и лиснат зелен зеленчук е всушност многу богат со нитрати, хемикалии кои се и корисни и опасни за нашето здравје.
„Топлинскиот третман на храна со нитрати на високи температури може да ги претвори во нитрозамини, за кои се знае дека се канцерогени“, објасни Пун. Следува дека загревањето на таков зеленчук не се препорачува.
Пред неколку години, Европскиот совет за информации за храна издаде предупредување за потенцијалните опасности од греењето на спанаќот.
Комората откри дека, иако високи концентрации на нитрати може да се најдат во спанаќот и другиот лиснат зеленчук, кои не се инхерентно опасни, тие можат да се претворат во канцерогени нитрити и нитрозамини кога се загреваат.
Коментари
Loading…