in ,

Откритие на научниците: Земјата се врти побрзо од било кога во последните 50 години

Земјата се движи побрзо од кога и да е во последните 50 години – открија научниците, и ако продолжи вака, можеби ќе биде потребно да се додаде „негативна скок секунда“ на атомските часовници во следната година.

На брзината на ротација на Земјата влијаат голем број фактори, вклучително и движењето на стопеното јадро, океанот и промените во атмосферата. Ако продолжи да се врти со моменталната брзина, должината на денот во 2021 година може да биде за 0,05 милисекунди пократка од 86.400 секунди, што е нормално 24-часовен период, тврдат астрофизичарот Греам Џонс и Константин Бајкос – уредникот на порталот “Time and date”

Научниците од Меѓународниот систем за вртење и референција на Земјата (IERS) го мерат точниот момент секој ден кога одредена ѕвезда ја зазема истата положба на небото и со тоа ја одредуваат должината на денот, односно колку трае ротацијата на Земјата.

„Се предвидува дека 2021 година ќе биде најкратка во последните неколку децении. Последен пат просечната должина на денот во текот на целата година беше помалку од 86.400 секунди беше во 1937 година “, изјавија Џонс и Бајкос.

Ако точното време за ротација на Земјата не се совпаѓа со атомските часовници, тогаш може да се додаде или одземе скок од секунда за да се осигура дека тие ќе останат изрманети. Последен пат беше додадена скок на секунда на 31 декември 2016 година.

„Ако ротацијата на Земјата продолжи да се забрзува, можеби ќе биде потребен негативен скок во секунда во одреден момент. Ако се случи ова, нашите часовници ќе прескокнат секунда за да останат во чекор со убрзаната Земја “, додаваат научниците.

Овие престапни секунди немаат практично значење во секојдневниот живот, но во одредени области како што се астрономијата, навигацијата, вселенскиот лет и компјутерските мрежи, многу е важно пресметките и мерките за следење да бидат точни затоа што дури и таа секунда може да биде од витално значење.

Оваа практика, сепак, се покажа како нарушувачка во 21-от век. Надлежното тело за меѓународни стандарди расправаше дали да се продолжи оваа пракса или не, со огромно мнозинство на земји поддржуваат нејзино укинување.

Некои научници од Меѓународната унија за телекомуникации сугерираат дека би било подобро да се прошири јазот и да се додаде само „пристапен час“ доколку е потребно.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote