in

ЗЛАТО – безбедна валута!

Од античко време златото е најбезбеден инструмент за зачувување на вредноста на парите.

Златото е познато уште од времето на антички Рим како симбол на моќ, луксуз и престиж.

Тоа не беше само статусен симбол, туку државите го користеа како монетарна основа за нивните валути. Корицата во злато значеше дека парите не може да се печатат неконтролирано. Нивото на резерви на злато ја одредуваше понудата на пари.

На почетокот на седумдесеттите години, волјата на големите сили го укина златниот стандард, што предизвика нагло зголемување на понудата на пари, а со тоа и намалување на вредноста на парите, од една страна и зголемување на вредноста на златото, од друга страна.

Со укинувањето на истите, понудата на пари почнува брзо да се зголемува. Ова доведува до нагло зголемување на паричната маса, со што се намалува вредноста на парите и се зголемува вредноста на златото.

Оваа врска предизвикува зголемување на цената на сите производи, односно се активира бран на инфлација – општо зголемување на цените. „Инфлацијата е единствениот данок што не бара да се носат закони“, односно процес што ја уништува вредноста на нашите пари без ние дури и да ги чувствуваме.

Во времето на укинување на златниот стандард, вредноста на една унца чисто злато 999,9 беше 70 американски долари. Само неколку години подоцна, во 1980 година, вредноста на унцата се зголеми за неверојатни 10 пати. Унцата достигнува вредност од 800 долари.

Од тогаш до денес, златото ја зголеми својата вредност неколку пати.

Познато е дека за пет килограми злато може да се купи добра куќа во антички Рим и дека истото може да се направи и денес во модерен Рим. Ова е токму индикаторот што ги тера мудрите инвеститори да се потпрат на златото.

Денес, државите користат злато за диверзификација на монетарните средства. Во суштина, државите на тој начин ја зголемуваат својата монетарна еластичност во случај на нарушување. Златото што земјите го купуваат е познато како монетарно злато.

На ист начин, граѓаните можат да го заштитат својот имот. Златото што граѓаните го купуваат како инструмент за заштита е инвестициско злато.

Златото во суштина е паричен еквивалент, има исклучително високо ниво на ликвидност, бидејќи може да се замени за готовина во моментот. Оваа карактеристика му дава на златото недостижна конкурентска предност во однос на другите категории инвестиции.

Чистото злато е оптимално за инвестиции, што нашата правна рамка го дефинира како инвестициско злато – злато со највисок степен на чистота 999,9 и строго загарантирана тежина.

Инвестициското злато е ослободено од данок на додадена вредност.

Златото не е резервирано само за богатите. Можеме да почнеме да инвестираме во злато со 8.000 динари во вредност од еден грам злато.

За помалите инвеститори, швајцарскиот концерн Valcambi suisse го стави на располагање на пазарот поделените златни прачки, наречени CombBar. CombBar се состои од 50, или 100 поврзани плочки со тежина од еден грам, чистота 999,9 во еден лост.

Тие се дизајнирани на таков начин што секој грам може да се оддели од остатокот на рачката и да се исплати.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote