in

СлаткоСлатко

Зошто доматите повеќе не се вкусни како порано

Доматите се убави и цврсти, зрели и миризливи. Но, кога ќе подготвите богата салата дома, следува разочарување. Доматот е без вкус.

И тоа е факт. Современите сорти се приспособени да ги направат доматите убави и отпорни на болести, но вкусот се изгубил при вкрстувањето со цел да се истакнат овие квалитети, пишуваат на информативниот онлајн портал N1 ​​Словенија.

Како што објаснува за порталот Нина Качјан Маршиќ од Катедрата за овошје, лозарство и градинарство на Биотехнолошкиот факултет во Љубљана, „вкусот на доматите зависи од содржината на органски шеќери и киселини, кои се синтетизираат во плодовите на доматите за време на нивното зреење“. .

 

Значи, ако доматите се берат пред да бидат целосно зрели, нивниот вкус се губи. Додека боите се синтетизираат и по бербата – во магацин. Затоа, доматите можат да имаат светло црвена боја, но нивниот вкус не е толку добар.

За развој на бојата важно е само синтезата да е веќе започната додека доматот е сè уште на растението. Таквото овошје ќе зрее до црвена боја во складирањето.

Лошиот вкус на доматот е резултат на целите на одгледувачите да ги подобрат неговите економски важни својства, што дојде на сметка на вкусот.

Затоа, одгледувачите сакаа производ што може подобро да се чува, што подолго ја задржува свежината и е поотпорен на транспорт.

Старите сорти немаат такви својства. Тие се поподложни на болести и затоа се поскапи за одгледување. Приносот е исто така значително помал, додека при интензивно хидропоничко одгледување, каде што растенијата се засадуваат во вода во која се додаваат хранливи материи и растителни хормони, од секое растение се берат и до 10 килограми, вели експертот, истовремено нагласувајќи дека ова, „Да, доматите (индустриски култивирани) растат во вода, а не во почва, само по себе не е причина за губење на вкусот“.

Покрај разновидноста, на вкусот значително влијаат и факторите на околината

  • – температура,
  • – вода и
  • – хранливи материи,
  • – а особено сончевата светлина

Така, доматите што можат да се купат во лето ќе имаат повеќе мирис и вкус, бидејќи вештачката светлина во оранжериите не може целосно да ја замени сончевата светлина.

На вкусот на доматите влијаат многу фактори, но најважен е сортата – и времето кога се собираат доматите. Најдобри се доматите кои созреваат на растението и не се берат рано, пренесува City magazine.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote