in ,

Што?Што?

Зошто автомобилските гуми се во црна боја?

Гумите на возилата треба да бидат – бели. Бидејќи најчесто се направени од гума, која е бела. Гумите поцрнуваат поради чадот што се додава бидејќи овој материјал ја стабилизира гумата.

Со него гумата станува поотпорна на сите влијанија и е поиздржлива. Ова е причината зошто гумата на крајот поцрнува..

Патем, гумата е леплива како материјал, па мора да додаваат разни компоненти за да го неутрализираат нејзиниот имот.

Чадот  не се става само за да ја ублажи штетата, таа го спречува влијанието на УВ зраците и озонот врз гумите и – воопшто, ги прави побезбедни.

И за крај и една естетска причина, белите гуми на автомобилот би изгледале убаво само доколку сте ги поставиле во продавница за поправка на гуми. Веќе по првите неколку метри ќе собираа нечистотија и прашина која тешко се измива, пишува ХАК Магазин.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote