in ,

СлаткоСлатко

ЗОШТО ЈАЈЦАТА НЕ СЕ ЧУВААТ НА ВРАТАТА ОД ФРИЖИДЕР: Трикот е на одредена температура, а задолжително измијте ги

Многу луѓе чуваат јајца на вратата од фрижидерот, но не знаат дека не треба. Причината за тоа е температурната нестабилност, бидејќи вратата постојано се отвора, па температурата нон-стоп се менува, а познато е и дека вратата е најтоплото место во фрижидерот. Ова влијае на рокот на траење. Таму можете да чувате сокови, сосови, путер…

Она што исто така треба да го знаете пред да ги ставите јајцата во фрижидер е прво да ги измиете. Ова ќе го спречи ризикот од случајна инфекција со салмонела. Доколку не сте ги измиле, можете да ги чувате надвор од фрижидер на температура под +20 околу 25 дена. Бидејќи јајцата имаат кревка и транспарентна лушпа, тие брзо ги апсорбираат другите мириси. Лушпите се способни да ги апсорбираат сите вкусови, што исто така ќе влијае на рокот на траење на јајцето.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote