in ,

УбавоУбаво

Зошто не е добро да се дупчат ушите на бебињата?

Дупчењето на ушите на новороденчињата не е добра идеја. Бидејќи бебињата се непредвидливи и тешко се контролираат, постои можност за повреди при обидот да се отстранат обетките.

Американската академија за педијатрија ги советува родителите да почекаат додека нивните деца не наполнат најмалку шест месеци пред да ги дупнат ушите.

 

Иако родителите често разговараат за оваа одлука, можеби е најдобрата опција да им го остават на своите деца кога ќе пораснат, пишува Bright Side.

Постојат неколку причини зошто би било добро да почекате со дупчење на ушите.

Тие би можеле да се повредат

Пирсингот на увото не е целосно безболен, без оглед на возраста. Некое уво ќе стане црвено и многу чувствително по дупчењето.

По дупчењето, клучно е обетките да не се отстрануваат некое време. Сепак, тешко е да се контролираат бебињата, па затоа обидот да ги соблечете може да ги повреди. И, ако успеат да ги отстранат, постои опасност од голтање.

Постои ризик од инфекција

Дури и ако се преземат сите мерки на претпазливост, дупчењето на ушите на бебето секогаш претставува ризик од развој на инфекција.

Болка, исцедок и оток може да се појават ако увото не се исчисти според упатствата на специјалист. Исто така е важно да се напомене дека обетките не се вадат најмалку шест недели од моментот на нивното поставување.

Подобро е тие самите да донесат одлука

Можеби е подобар избор да му дозволите на детето да донесе одлука самостојно кога ќе порасне и кога ќе може да се грижи само за прободените уши според советот што го добил од експертите.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote