in

СлаткоСлатко

Зошто не е добро да се чува кромид и лук во фрижидер

Ако се чува во фрижидер на вистински начин, овошјето и зеленчукот може да потраат недели, но лукот и кромидот не припаѓаат во зеленчук, туку се растенија од семејството на кромид и не сакаат ладна средина.

Кромидот апсорбира повеќе влага во фрижидерот, па затоа се расипува побрзо. Скроб, исто така, во ладна и влажна средина, побрзо се претвора во шеќер и кромидот почнува да скапува.

Што се однесува до лукот, причините зошто не е добро да се чува во фрижидер се нешто различни: чувањето лук во фрижидер го поттикнува неговото ртење, што не е штетно или нездраво, но тоа е знак дека лукот повеќе не е толку квалитетен како и досега.

Како да складирате кромид и лук

Наместо во фриждер, чувајте го кромидот на ладно, суво, добро проветрено место. Влагата или недостатокот на циркулација на воздухот ќе го забрза процесот на гниење, додека сонцето ќе поттикне ртење на кромидот. Кога се чува правилно, кромидот може да трае околу 30 дена.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote