in ,

УбавоУбаво

Зошто секоја четврта е престапна година и зошто има 366 дена?

Римскиот император Јулиј Цезар го вовел соларниот календар во 45 п.н.е., врз основа на календарот развиен во Египет. На секои четири години, февруари добива дополнителен ден за усогласување на календарот со патувањето на Земјата околу Сонцето.

Зошто престапната година има 366 дена и што би се случило доколку ги немаме?

Можеби сте навикнати да слушате дека на Земјата и се потребни 365 дена за да направи целосен круг, но тоа патување всушност трае околу 365 и четвртина дена. Престапните години помагаат да се усогласи 12-месечниот календар со движењето на Земјата околу Сонцето.

По четири години, тие преостанати часови се собираат на цел ден. Во престапна година, овој дополнителен ден го додаваме на месец февруари, кој потоа го прави 29-тиот ден од февруари наместо вообичаениот 28-ми.

Идејата за годишно исполнување датира од антички Рим кога луѓето имаа календар со 355 наместо 365 дена, бидејќи се базираше на циклусите и фазите на Месечината. Тогаш забележале дека нивниот календар не е усогласен со годишните времиња, па на секои две години „додавале“ уште еден месец, кој го нарекувале Мерцедониус, за да ги надополнат деновите што недостасувале.

Римскиот император Јулиј Цезар го вовел соларниот календар во 45 п.н.е., врз основа на календарот развиен во Египет. На секои четири години, февруари добива дополнителен ден за усогласување на календарот со патувањето на Земјата околу Сонцето. Во чест на Цезар, овој систем се уште е познат како Јулијанскиот календар.

Но, тоа не беше последното прилагодување: како што одминуваше времето, луѓето сфатија дека орбитата на Земјата не е точно 365,25 дена – потребни се 365,24219 дена, околу 11 минути помалку. Така, додавањето цел ден на секои четири години всушност беше малку повеќе корекција отколку што беше потребно.

Во 1582 година, папата Григориј XIII потпишал наредба со која е воведена мала корекција. Сè уште би имало престапна година на секои четири години, освен во „вековни“ години – години кои се деливи со 100, како што се 1700 или 2100 – освен ако тие исто така не се деливи со 400. Можеби звучи како загатка, но ова прилагодување е направен во календарот уште попрецизен – и оттогаш е познат како Грегоријанскиот календар.

Што ако немавме престапни години?
Ако календарот не го направи тоа мало прилагодување на секои четири години, постепено ќе испадне од синхронизација со годишните времиња. Со текот на вековите, ова може да предизвика солстициумот и рамноденицата да се појават во различни времиња од очекуваното. Зимското време може да се претвори во она што календарот го покажува како лето, а земјоделците би можеле да се збунат околу тоа кога да го засадат своето семе.

Другите календари ширум светот имаат свои начини за мерење на времето. Еврејскиот календар, управуван и од Месечината и од Сонцето, е како голема сложувалка со циклус од 19 години. Одвреме-навреме додава престапен месец за да се погрижи специјалните прослави да се случат во вистинско време.

Исламскиот календар е уште поуникатен. Ги следи фазите на Месечината и не додава дополнителни денови. Бидејќи лунарната година е долга само околу 355 дена, клучните датуми во исламскиот календар се движат 10 до 11 дена порано секоја соларна календарска година.

На пример, Рамазан, месецот на постот, спаѓа во деветтиот месец од исламскиот календар. 2024 година ќе трае од 11 март до 9 април; 2025 година ќе се одржи од 1 до 29 март; а во 2026 година ќе се слави од 18 февруари до 19 март.

Учење од планетите
Астрономијата е создадена како начин на разбирање на нашиот секојдневен живот, поврзувајќи ги настаните околу нас со небесните појави. Концептот на престапни години покажува како луѓето од раните времиња наоѓале ред во навидум хаотични услови, пишува IFLScience.

Едноставните, несофистицирани, но ефективни алатки, родени од креативните идеи на древните астрономи и визионери, го дадоа првиот увид во разбирањето на природата што не опкружува. Некои антички методи, како што се астрометријата и списоците на астрономски објекти, опстојуваат и денес, откривајќи ја безвременската суштина на нашата потрага да ја разбереме природата.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote