in

ИНТЕРЕСНО! Зошто зеваме почесто во присуство на блиски луѓе?!

Познато е дека зевањето е предмет на сугестивност, но науката отиде чекор подалеку, па стана познато дека сè уште е повеќе од обична сугестивност.

Одамна е познато дека зевањето е „заразно“, но студија на Универзитетот во Пиза спроведена на 109 лица открива дека почесто зеваме ако слушнеме или видиме како некој член на семејството зева.

Скоро 50 проценти од зевањето се шири меѓу членовите на семејството, четвртина меѓу пријателите и осма меѓу познаниците. Секоја десетта личност е заразена со зевање на потполно странец. Покрај тоа, реакцијата на про yевање на странец е подолга од онаа на член на семејство, потврдува истражувањето.

Зевањето е знак на емпатија што ја чувствуваме кон блиските луѓе. Кај децата, зевањето станува заразно само на возраст од четири или пет години. Само тогаш тие можат правилно да ги препознаат човечките емоции.

„Сакавме да откриеме зошто зевањето е заразно, затоа гледавме луѓе од целиот свет. Резултатите покажуваат дека зевањето нема никаква врска со бојата на кожата, националноста или културните обичаи, туку со видот на поврзаност меѓу луѓето.

Шимпанзата се однесуваат слично, открива коавторот на студијата, професорката Елизабета Палаџи од Институтот за когнитивни науки и технологии во Рим.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote