in ,

Што?Што?

ОВА Е ЗВУКОТ НА УЖАСОТ ВО КАНАРИТЕ: Слушнете како се слуша кога лава полека напредува на некогаш прекрасниот остров! ВИДЕО

Нема знаци дека вулканската ерупција на шпанскиот остров Ла Палма е при крај, четири недели откако започна, соопштија властите во неделата.

Вулкан на еден од Канарските острови во северозападна Африка досега уништи повеќе од 1.800 згради, главно домови, иако итните евакуации помогнаа да се избегнат жртви на островот со околу 85.000 луѓе.

Претседателот на Канарските Острови, Ангел Виктор Торес, рече дека научниците кои ја следеле ерупцијата што започнала на 19 септември, не виделе никакви индикации дека ерупцијата се намалува, бидејќи реките од лава продолжуваат полека да течат кон морето.

„Ние сме на милост и немилост на вулканот“, им рече Торес на новинарите. „Само тој може да одлучи кога ќе заврши ова“.

Околу 7.000 луѓе мораа да ги напуштат своите домови.

Вулканот тресеше со десетици помали земјотреси во повеќето денови и зафати голема површина со вулкански пепел. Пепелта е висока неколку километри.

Жителите успеаја да ја снимат и бучавата од лава која полека доаѓа.

 

Авиокомпаниите ги откажаа летовите кон островите, вклучувајќи 56 летови во сабота и недела, поради пепел.

Најновите сателитски снимки покажаа дека стопената лава зафаќа 754 хектари (речиси 1.900 хектари), претежно рурално и земјоделско земјиште.

Уништени се и близу 60 километри патишта.

Островот живее главно од туризам и плантажи со банани. Владата вети милиони евра (долари) за помош за обнова на оштетената инфраструктура.

 

https://www.facebook.com/ABCNews/videos/462111701773529/?t=26

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote