Состојки:
- 300 гр брашно
- 2 јајца 275 мл течен јогурт
- 6 гр прашок за пециво
додатоци за слатки:
- кора од лимон
- ванила
додатоци за солени:
- околу 75 гр рендано сирење
Подготовка:
Брашното просејте го заедно со прашокот за пециво и додадете јогурт и 2 јајца и направете тесто .
Тестото е прилично густо, но не премногу густо, а во зависност од тоа какви крофни правите, додадете додатоци, но и не мора, можете и без нив.
Со крофни, многу е важно маслото да не биде премногу топло, бидејќи тогаш тестото брзо ќе се пржи однадвор и ќе остане живо од внатре, а ако не е доволно топло, тогаш маслото ќе „впива“ и ќе биде исто многу мрсни.
Најдобар начин да проверите дали маслото е доволно жешко е да ставите дрвена лажичка во маслото, а доколку видите дека има многу меури околу маслото, тогаш маслото е подготвено за пржење.
Пржете додека не зарумени едната страна како што сакате да порумени, свртете ја и испржете ја и другата страна.
Коментари
Loading…