Ви прикажуваме рецепт како да направите американска пита со прекрасен мирис и вкус.
Состојки
Тесто:
- 125 гр брашно
- 1 јајце
- 50 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 1 прашок за пециво
- 50 гр стопен путер
Фил:
- 4 јаболки (излупени, исчистени и ситно исецкани)
- 25 гр путер
- половина лажичка цимет
- прстофат морско оревче
- две лажички густин
- 45 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- сок од половина лимон
Подготовка:
Тестото се подготвува со додавање брашно, јајце, шеќер, прашок за пециво и стопен путер и се сè замесува со лажица.
Смесата не треба да се лепи во чинијата. Одделете една третина од тестото и завиткајте го во ПВЦ фолија и ставете го во фрижидер, и превртете го преостанатото тесто и пренесете го заедно со хартијата за печење во калап со дијаметар од 15 или 17 см.
Фил:
Се топи путерот во длабока тава или тенџере. Јаболките ситно исецкајте ги, додадете шеќер и сок од лимон. Промешајте
Јаболките додадете ги во стопениот путер и пржете ги на средна температура околу 2-3 минути. Потоа додадете цимет и морско оревче и промешајте. Покријте и варете до 12 минути, мешајќи повремено. Околу девет минути, додадете две лажички густин. Оставете уште 2-3 минути да се згусне.
После тоа, лесно изгмечете ги јаболките со вилушка или пире. Префрлете го филот во калап на тестото. Израмнете и посипете малку повеќе шеќер и цимет.
Изрендајте го преостанатиот дел од тестото и посипете го одозгора.
Печете на 180 степени околу 30-45 минути.
На здравје!
Коментари
Loading…