Може да се сервира за појадок и вечера, но и кога ќе дојдат гости.
Состојки:
За тестото:
200 гр брашно
25 гр шеќер
3 g инстант квасец
1 жолчка од јајце
100 гр топло млеко
20 гр путер
За крем:
250 гр млеко
20 гр путер
3 жолчки
50 гр шеќер
20 гр пченкарно брашно
1/2 лажица екстракт од ванила
Подготовка:
Измешајте брашно, шеќер и квасец, а потоа додадете жолчки и млеко. Месете мазно тесто. Додадете путер и месете уште 10 минути. Поделете се на 8 дела и обликувајте топчиња. Покријте и оставете да одмори 15 минути.
Варете путер и млеко, и изматете ги шеќерот и жолчките со жица. Додадете пченкарно брашно и продолжете да мешате, а потоа истурете млеко и путер. Ставете цедалка во шерпата, а потоа процедете ја смесата. Ставете да зоврие и додадете екстракт од ванила. Гответе додека не се згусне, а потоа префрлете го во сад, покријте го и оставете го да се излади.
Расукајте го тестото, не премногу теноко и ставете го кремот на средина, па свиткајте (како панцерота), а потоа со прстите притиснете ги рабовите. Покријте и оставете да отстои 30-40 минути. Печете во тава без масло, покриена по 5 минути од секоја страна.
На здравје!