in ,

Што?Што?

Apple на тронот во друг сегмент

Во 2023 година, американскиот технолошки гигант Apple ја престигна јужнокорејската компанија Samsung по обемот на производство на паметни телефони, испорачајќи 234,6 милиони уреди, покажуваат податоците на истражувачката група IDC.

Самсунг, кој е глобален лидер во производството на паметни телефони во последните 12 години, произведе 226,6 милиони уреди во 2023 година, пишува весникот ФТ.

Apple долго време е најуспешниот производител на паметни телефони во однос на приходите и профитот благодарение на доминацијата на своите iPhone уреди на пазарот, а сега за прв пат е лидер по обем на производство.

Во 2023 година, испораките на „јаболка“ се зголемија за 3,7 проценти на годишно ниво, додека испораките на Samsung паднаа за 13,6 проценти во истиот период.

Минатата година беше најлоша во последните 10 години за пазарот на паметни телефони, бидејќи вкупните испораки паднаа за 3,2 отсто на годишно ниво на 1,17 милијарди уреди.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote