in ,

СмешноСмешно

Дали знаете што значи кратенката WC?

Многумина беа изненадени кога дознаа што всушност значи „тоалет“ и покрај тоа што овие букви ги има насекаде, особено на јавните тоалети.

 

Бројни љубители на историјата и деталите на мрежите разговараа што точно значи ова, а се огласи и еден кој го даде вистинското објаснување, пренесува 24сата.

Имено, како одговор на прашањето што всушност значи поимот тоалет, еден љубител на историјата објаснил дека тие букви значат – плакар за вода, кој се користел наместо грубиот збор тоалет.

 

Тоа беа денови на користење јавни бањи, па затоа беше поучтив начин да се каже дека ќе имате празнење на дебелото црево.

Затоа што во тоа време новост беше кабинетот за вода, односно тоалет во кој може да се испушта вода.

Буквалниот превод би бил воден плакар, бидејќи во времето кога се создавала оваа кратенка не било учтиво да се зборува со телото, па ова било замислено како компромисно решение кое никого нема да навреди.

Во Хрватска овој термин се преведува како тоалет.

„Во 19 век, зборот тоалет не се зборувал во учтиво општество, ниту телесните функции биле поврзани со користење на тоалетот. За да се избегне ова, терминот плакар за вода е измислен за да се опише тогашниот нов тоалет за испирање, особено на јавни места. Кратенката WC се сметаше за доволно далеку и поучтиво од нејзината функција за да се изговара, иако сепак со одредена непријатност и резервираност“, објаснуваат тие на социјалните мрежи.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote