in ,

СлаткоСлатко

До крајот на 2024 година сите мобилни телефони ќе имаат ист полнач

До крајот на 2024 година сите мобилни телефони, дигитални фотоапарати, слушалки, преносни звучници и други електронски апарати кои се продаваат во ЕУ, ќе мора да имаат универзален УСБ приклучок за полнење, тип Ц.

Од пролетта 2026 година тоа ќе важи и за лаптоп компјутери, соопшти словенечкото Министерство за туризам.

Освен тоа полначите ќе мора да се продаваат одвоено од електронските уреди, што ќе биде означено со пиктограм, врз основа на што купувачот ќе одлучи дали ќе купи уред со или без полнач.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote