in ,

СлаткоСлатко

КАКО ДА КОМУНИЦИРАТЕ СО ЛИЧНОСТ КОЈА СЕ ОДНЕСУВА ЛОШО КОН ВАС: 7 правила како да се заштитите од негативни и тешки луѓе

Ако сте принудени да останете во контакт, еве како да комуницирате со луѓето кои се однесуваат лошо со вас – 7 правила кои ќе ви помогнат да се заштитите од токсични луѓе.

 

Веројатно имате луѓе во вашето минато кои ве погрешиле, кажале зборови што ве навредиле, луѓе кои ве предале и или разочарале. Таквите врски се болни и тешки, а комуникацијата со токсични луѓе влијае на нашите емоции и енергија. Кога ќе забележите дека личност од вашата околина е некој што нема многу добри намери, единствено решение е да се дистанцирате. Но, ако поради ситуацијата, работата, обврските, мора да комуницирате со оваа личност, важно е да преземете подредени мерки кои ќе ве заштитат од неговото влијание.

 

Ако сте принудени да останете во контакт, еве како да комуницирате со луѓето кои се однесуваат лошо со вас:

1. Минимална комуникација – Доколку е можно да не контактирате, не контактирајте.

2. Пресметајте ги потезите на оваа личност однапред – Што е корисно за оваа личност во оваа фаза? Дека уште те навредува и слабее? Потоа треба да размислите за тактики за одговор за да поставите граници. Бидете внимателни и не паѓајте повторно во поставените замки. Некои фрази таквите луѓе ги користат само за дополнително да ве збунат, понижат и да ја намалат вашата самодоверба. Некои од нив најдобро се оставаат недопрени.

3. Комуникација само на деловен план – Кога треба да разговарате за бизнис со ваков тип на личност, не разговарајте за лични работи. Не верувајте на оваа личност и не правете планови за емоционална интимност со неа.

4. Преземете ја целосната контрола на ситуацијата – Не губете ја будноста, не потопувајте се во емоции. Кога комуницирате, запрашајте се:

Зошто сум тука?
Која е целта на мојата комуникација со него/неа сега?
Дали сум сега во оптимална позиција за самоодбрана?

5. Тактички сив камен – Не покажувајте емоции, ниту негативни ниту позитивни. Не кажувајте на оваа личност ништо за вашиот личен живот, вашите чувства и емоции. Не споделувајте никакви планови. Накратко, не давајте нови индиции.

6. Огледајте го однесувањето на оваа личност – Во ситуации кога навистина не разбирате како да се однесувате, на пример, кога некој се преправа дека е пријателски настроен или премногу се потпира на формалност, само огледајте го тоа. Ова ќе ја збуни и ќе покаже дека не сте подготвени за нејзината игра.

7. Не можете да промените некој кој нема да се промени себеси – Ако некоја личност ве навредува, се однесува лошо со вас, обидете се да му простите и кога навистина ќе процените дека е подготвена да се промени, дајте му шанса. Но, доколку постојано влегувате во стапицата на негативноста на овие луѓе, само дополнително ќе ја оштетите вашата енергија и здравје. Запомнете дека не можете да промените некој кој не сака да се промени себеси.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote