in

УбавоУбаво

Денеска е Митровдан: Обичаи и верувања за овој празник

Митровдан е православен празник посветен на Димитриј Солунски, античкиот заповедник на Солун, кој починал поради ширењето на христијанството.

Со црвена буква во црковниот календар е означен празникот Свети великомаченик Димитриј. Митровдан е стационарен или неподвижен празник, што значи дека секогаш е во ист датум, поточно 8 ноември според Грегоријанскиот (нов) или 26 октомври според јулијанскиот (стар) календар.

Во српскиот народ Митровдан е една од најголемите прослави, крштевно име на некои еснафи и ден на одржување на заветот на многу места.

Во пресрет на Митровдан, секој треба да биде дома, бидејќи кој во тоа време не е дома, цела година ќе преноќи во туѓи куќи.

Кај нашиот народ беше обичај да отпуштаат слуги на кои им истекол договорите на Митровдан и да се вработуваат нови.

Овој ден е легендарен и по тоа што хајдуците се разделиле да презимуваат некаде и повторно да се сретнат на Ѓурѓовден следната година – Митровданак, хајдук разделба; Ѓурѓевданак, хајдук средба.

Ако падне снег на Митровдан, се вели дека Свети Димитрија дошол на бел коњ, ако е облачно, нè чека топла зима. Ако е јасно, според популарното верување, зимата што претстои е сурова, пишува Википедија.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote