in ,

СлаткоСлатко

Најретката боја на очи во светот – не е сина

Инфографик базиран на податоци од Светскиот атлас открива дека повеќето луѓе (70-80 отсто) имаат кафени очи.

Следуваат сините со 8-10 отсто, па бојата лешник со 5 отсто, жолтеникава боја со еднаков процент, потоа сивата со 3 отсто и на крајот, најретка е зелената со 2 отсто.

Според Индексот, што се однесува до застапеноста, темно кафената е најчеста во Африка и Југоисточна Азија, светло-кафеавата е најчеста во Европа, Западна Азија и Северна и Јужна Америка.

Зелената, најретката боја на очи, е најчеста во Централна, Западна и Северна Европа.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote