in ,

СлаткоСлатко

НАВИКА НА СРЕЌНИ ЛУЃЕ: Поставувајте си само по едно прашање секој ден!

Дознајте како да го направите вашиот секојдневен живот порадосен и поисполнет. Научете како да најдете среќа и мотивација во малите нешта.

Се обложуваме дека секој сака да биде посреќен. Морган Хаусел, автор на бестселери на „Психологија на парите“ објаснува дека пронаоѓањето на доживотната среќа и тајната на среќните луѓе не е во создавањето што е можно повеќе големи, светкави моменти. Наместо тоа, среќата е збир на мали корисни навики и способност да се најде радост во секојдневниот живот. Џебовите на радост постојат насекаде – затоа најдете среќа во тие секојдневни интеракции. За лесно да препознаете кои секојдневни навики ви носат радост, тој препорачува да си го поставите ова прашање: Која е секојдневната задача денес по која ќе бидам носталгичен во иднина?

Како да ја оцените вашата среќа во животот?

Шансите се, вашиот одговор на ова прашање ќе биде сосема обичен. На пример, размислете да чекате ред во банка каде што ви е здодевно и прилично раздразливо бидејќи редот се движи толку бавно. Сега, „Замислете дека имате 90 години и умирате“, објаснува Хаусел. „Некој ви дава временска машина и вели: „Можете да се вратите назад и да доживеете момент од вашиот претходен живот – и тој момент кога стоите во редот во банката. Кога би имале таква можност, веројатно би биле благодарни што ќе можете да дишете, да стоите, да го гледате сонцето и да разговарате со луѓето во редот“.
Не ви треба временска машина за да го цените сегашниот момент. Според Хаусел, тајната на среќата лежи во чувството на благодарност.

„Значи, која е секојдневната задача денес по која ќе бидам носталгичен во иднина?“, предлага Хаусел да се запрашате. Можеби тоа е купување на намирници со вашиот партнер, возење на децата до училиште или шетање на кучето низ блокот. Што и да е, обидете се да го цените моментот поради неговата едноставност.

Психологот и истражувач на вниманието од Харвард, д-р Елен Лангер дава сличен предлог: „Сè може да биде забавно или барем поинтересно.“ Таа предлага да ја промените вашата дневна рутина и да се обидете да ги направите и најмалите активности позабавни кога можете – како, да речеме. , миење садови или чистење на домот Кога ќе ја најдете среќата во овие мали моменти, вашиот живот станува се порадосен.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote