in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

Совет од Експерти: Појадувајте секогаш во ова време и ќе бидете полесни до 5 килограми

Новото истражување, предводено од Tim Spector, професор по генетска епидемиологија во Лондон, покажува дека првиот оброк во денот треба да го јадеме во 11 часот, доколку се обидуваме да изгубиме тежина.

Професорот истакнува дека повеќето луѓе сега вечераат многу подоцна, околу 21 часот. Спектор наведува дека појадокот во 11 часот е единствениот начин да се постигне постот во 14 часот.

Постот 14 (или повеќе) часа помеѓу вечерата и појадокот се покажа како еден од најздравите методи за метаболизам и губење на тежината. Со оваа стратегија можете многу брзо да изгубите од 2 до 5 килограми.

„Треба повторно да размислиме се што ни рекоа дека е нездраво, бидејќи излегуваат многу нови истражувања“, изјави Спектор за Daily Mail.

Тој додава дека повеќето луѓе сè уште јадат рано, иако вечерата доцни. Дури и оние кои не вечераат во тоа време, сигурно ќе јадат грицки до 21 часот, што ќе го отежне постигнувањето на 14-часовен пост. Затоа, појадокот најлесно е да се премести во 23 часот.

Како професорот дошол до ова знаење?

Имено, Спектор го проучувал племето Хаџа, модерни ловци-собирачи кои живеат во Танзанија и не страдаат од дебелина или дијабетес тип 2. Племето нема зборови за појадок, а обично секој ден почнува да јаде во 10.30 или 11.00 часот.

Помеѓу научниците, ограниченото време на оброци се повеќе се перципира како начин да се биде поздрав и да се губат телесната тежина. Впрочем, професорот го поддржува интервалниот пост, само со пократок период.

Што е интервален пост?

Тоа е форма на диета која ви овозможува да ги јадете сите намирници, но само во одредени периоди. Целта на интервалниот пост е пред се повеќе здравје, поактивно стареење и подобар квалитет на живот.

Интервалскиот пост има неколку варијации: 16/8 во кој јадете осум часа и 16 пост. На пример, јадете нормални оброци од 11 до 19 часот, а остатокот од времето не јадете ништо.

Потоа формирајте 6/1, што се спроведува со нормално јадење шест дена во неделата, а еден ден, обично петок, целосно постите, односно воопшто не се трошат калории, а се пие вода и незасладени чаеви.

Постои и варијанта на повремен пост наречен „5/2“. Два дена во неделата бројот на калории се сведува на минимум (500-600), а останатите пет дена се внесуваат нормално.

Автофагија

Додека телото е во период на гладување (пост), се активира автофагија. Тоа е механизам за самоодржување преку кој телото може да ги отстрани оштетените и заболените клетки и на тој начин да се исчисти од токсините.

Целта на автофагијата е да се отстранат остатоците и да се саморегулира метаболизмот на клеточно ниво, што ќе влијае на целото тело и ќе доведе до оптимално здравје. Со тоа се постигнува подобро здравје, но и слабеење.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote