in ,

WTFWTF

Вештачката интелигенција ги направи мрзливи и наставниците: користат ChatGPT за оценување

Не е тајна дека многу студенти користат ChatGPT за да пишуваат есеи и да вршат други задачи.

Меѓутоа, сега се повеќе наставници бараат помош од вештачката интелигенција, со цел да се оцени работата на учениците.

Новиот софтвер, наречен Writable, им овозможува на наставниците да користат вештачка интелигенција за да ја оценуваат работата, а софтверската компанија вели дека секојдневно заштедува време на наставниците и им дава повратни информации.

Алатката работи така што наставниците ја внесуваат работата на учениците во софтверот, кој потоа се обработува од ChatGPT, кој нуди коментари и набљудувања. Овие информации потоа треба да ги проверат наставниците, но прашање е дали овој последен чекор секогаш се случува.

Се разбира, ваквиот систем особено ги погодува „западните“ образовни системи, како оној во САД каде што постои опсесија со стандардизирање на тестирањето.

Се сугерира дека употребата на алатки за вештачка интелигенција дополнително ќе ги оддалечи учениците од наставниците и дека оваа ситуација само ќе се влоши со текот на времето.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote